Iată pașii:
1. Verificați presiunea în pneuri
Trebuie să știți că pneurile neumflate la presiunea nominală pot duce la creșterea consumului cu circa 3%. De aceea, e bine să verificați cât ma des presiunea din pneuri, o valoare nominală ajutându-vă să obțineți un consum sensibil mai scăzut. Pe lângă faptul că evitați uzura accentuată a cauciururilor și chiar posibile explozii de cauciuc, scrie Promotor.ro.
2. Scăpați de obiectele inutile din mașină
Orice obiect în minus înseamnă o masă mai redusă a mașinii, ceea ce înseamnă un consum mai mic. Ar fi util să scăpați de lucrurile de care nu aveți nevoie în utilizarea zilnică – chiar dacă, luate separat, ar fi hilar să credem că portul de CD-uri sau manualul de service ar putea duce la scăderea consumului, dacă le adunați se poate ajunge la o economie de câteva kilograme importante, care înseamnă câteva zeci de grame de combustibil economisiți la fiecare kilometru.
3. Nu turați motorul
Încercați să vă țineți în frâu pornirile viteziste sau de competiție la semafor. La plecarea de pe loc turați mai puțin motorul și plecați mai ușor de pe loc, pentru a nu consuma mai mult decât necesar. În aceste vremuri, sintagma „grăbește-te încet” ar trebui să fie regulă generală. Schimbarea treptelor ar fi bine să se realizeze la limita inferioară a turației optime (cam la 2.500 rpm la motoarele pe benzină, respectiv 2.000 rpm la motoarele diesel).
4. Folosiți mai rar aerul condiționat
Folosirea aerului condiționat, mai ales în condiții de trafic urban, duce la creșterea consumului cu 1 litru/100 km, în medie. Este adevărat că îți conferă un confort sporit, dar folosiți-l doar în situațiile cu adevărat necesare (dezaburirea rapidă a geamurilor sau obținerea unei temperaturi decente a interiorului).
Citește mai multe pe Promotor.ro